Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au înregistrat în primul semestru o scădere a activelor nete cumulate cu 1,4% din cauza corecţiilor suferite de acţiunile bancare din portofolii, iar capitalizarea cumulată a SIF-urilor s-a redus cu 12,5%.
Valoarea activelor nete cumulate ale celor cinci SIF-uri era la finele lunii iunie de 7,36 miliarde de lei (1,73 miliarde de euro), calculată conform standardelor CNVM în care acţiunile listate din portofoliile SIF sunt evaluate la preţurile medii din ultimele trei luni. La finele anului trecut, averea SIF-urilor era evaluată la 7,47 miliarde de lei (1,76 miliarde de euro).
În primele şase luni, indicele BET-C, care urmăreşte evoluţia tuturor acţiunilor de pe Bursă mai puţin SIF-urile, a câştigat 3,3%, iar indicele BET, al celor mai importante zece companii listate, a consemnat un avans de 1,1%. Titlurile băncilor, care au cea mai mare pondere ca valoare în portofoliile SIF, au înregistrat însă corecţii semnificative. Acţiunile BRD-SocGen, cea mai valoroasă deţinere a SIF-urilor, au scăzut cu aproape 18%, în timp ce titlurile Băncii Transilvania s-au corectat cu 17%, luând în calcul şi majorarea de capital care în prezent este blocată de o acţiune în instanţă a SIF Banat-Crişana (SIF1).
Activul SIF1, tras în jos de Calipso Oradea
De altfel SIF Banat-Crişana a avut cea mai mare scădere de activ în primul semestru, de 7%, în termeni absoluţi scăderea fiind de circa 110 mil. lei.
Scăderea puternică a fost determinată de deprecierea acţiunilor companiei hoteliere Calipso Oradea (CAOR), participaţia SIF1 în cadrul com-paniei fiind evaluată la 30 iunie la 62 mil. lei, faţă de 202 mil. lei la finele lui 2009. Calipso Oradea este o companie mică, cu afaceri de 7,1 mil. lei în 2009 şi capitaluri proprii de 61 mil. lei. Din cauza lichidităţii foarte reduse a acţiunilor, Calipso ajunse