Asigurarea obligatorie a locuinţelor, care se aplică din data de 15 iulie, a stârnit foarte multe reacţii din partea proprietarilor de case. În următoarele şase luni peste opt milioane de proprietari de locuinţe trebuie să încheie o asigurare care costă 10 sau 20 de euro pe an, în funcţie de materialele din care sunt construite locuinţele respective. Dacă aveţi întrebări referitoare la asigurarea obligatorie, trimiteţi-le pe e-mail la adresa zf24@zf.ro. Timp de o săptămână, Ziarul Financiar va publica în fiecare zi 10 întrebări şi răspunsuri despre asigurarea obligatorie a locuinţelor.
1. Sunt proprietar de locuinţă. Ce trebuie să fac?
Proprietarii de locuinţe trebuie să încheie asigurarea obligatorie în maximum 6 luni de la aplicarea legii, adică până la data de 15 ianuarie 2011, în caz contrar fiind sancţionaţi de primărie cu o amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei. Cei care au deja o asigurare facultativă trebuie să încheie poliţa obligatorie în maximum 5 zile de la expirarea celei facultative.
2.Unde poate fi încheiată asigurarea obligatorie?
Poliţa de asigurare obligatorie pentru locuinţă poate fi încheiată în orice agenţie a celor 13 asigurători membri ai PAID sau de la agenţii acestora. În zonele rurale unde asigurătorii nu au puncte de lucru aceştia vor trimite agenţi care să vândă poliţe.
3. Ce acte sunt necesare pentru încheierea poliţei?
Potrivit preşedintelui PAID, Marius Bulugea, proprietarii pot încheia această poliţă doar cu buletinul.
4. Asigurătorii au oferte standard?
Cei 13 asigurători care fac parte din Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) - Groupama, Astra, Uniqa, Generali, Ardaf, Euroins, Carpatica Asig, Grawe, Credit Europe, ABC, Certasig, City şi Platinum - au oferte standard, preţul asigurării fiind acelaşi, de 10 sau 20 de euro pe an. Totuşi, unii asigurători ar putea vinde