În urma controalelor realizate de către Oficiul European de Luptă Antifraudă, au fost constatate neregularităţi în derularea investiţiilor. Valoarea totală a datoriilor reprezintă aproximativ 1,8% din absorbţia fondurilor europene nerambursabile puse la dispoziţia României prin Programul SAPARD.
Prin Programul SAPARD au fost acordate în perioada 2002 - 2006 fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea mediului rural în valoare totală de 1,27 miliarde de euro pentru 4.412 proiecte de investiţii.
Din acestea, 1,8% reprezintă datorii constatate de autorităţile europene, pe care România nu a putut să le justifice. Galaţiul nu se numără din fericire pe lista judeţelor care au deturnat fondurile europene destinate investiţiilor pe programul SAPARD.
Proiectele pentru care s-au constituit debitele au fost finanţate prin Măsura 1.1 - „Îmbunătăţirea prelucrării şi marketingului produselor agricole şi piscicole" din cadrul Programului SAPARD.
Debitele au fost cauzate de nereguli constatate de Oficiul European de Luptă Antifraudă pe parcursul licitaţiilor organizate de anumiţi beneficiari, instituţia considerând în majoritatea cazurilor în discuţie că procesele de achiziţii au fost formale.
În cazul existenţei unor suspiciuni de fraudă, la implementarea proiectelor finanţate cu fonduri europene nerambursabile, sunt sesizate organele abilitate de lege în acest sens: Curtea de Conturi, Departamentul pentru Lupta Antifraudă, Oficiul European de Luptă Antifraudă, Direcţia Generală pentru Agricultură din cadrul Comisiei Europene.