Renunţarea la cota unică de impozitare de 16% ar reprezenta "o greşeală majoră" în condiţiile în care cifrele au dovedit că o impozitare progresivă nu aduce mai mulţi bani la bugetul de stat, a declarat, ieri, la Deva, parlamentarul european Iuliu Winkler.
Potrivit Agerpres, Iuliu Winkler a explicat: "Cred că trebuie luate în serios argumentele privind păstrarea cotei unice de impozitare. În primul rând, trebuie să vedem că şapte dintre cele 12 noi state ale Uniunii Europene au asemenea sis-teme de cotă unică. Ţara vecină Ungaria se pregăteşte pentru introducerea unei impozitări în cotă unică de la 1 ianuarie 2011. Avantajele cotei unice sunt claritatea şi predictibilitatea în sistemul fiscal din România, atractivitatea pentru investitorii străini. Impozitarea în cotă unică stimulează şi munca suplimentară, clasa mijlocie şi tinerii care sunt tentaţi să aibă mai multe slujbe şi să obţină mai multe venituri".
Parlamentarul european a arătat că veniturile atrase la bugetul de stat prin cota unică au crescut ca pondere în Produsul Intern Brut de la 2,3% în anul 2005 - când a fost introdus noul sistem, până la 3,8% din PIB în anul 2009.
Parlamentarul european a apreciat că Guvernul nu va modifica legislaţia în sensul renunţării la cota unică şi introducerea impozitului progresiv.
În opinia lui Winkler, introducerea unui impozit progresiv ar fi de natură să sporească situaţiile de muncă la negru şi ar creşte cheltuiala instituţiilor financiare menite să urmărească încasările la bugetul de stat.
A.G. Renunţarea la cota unică de impozitare de 16% ar reprezenta "o greşeală majoră" în condiţiile în care cifrele au dovedit că o impozitare progresivă nu aduce mai mulţi bani la bugetul de stat, a declarat, ieri, la Deva, parlamentarul european Iuliu Winkler.
Potrivit Agerpres, Iuliu Winkler a explicat: "Cred că trebuie luate în serios argumen