Guvernul Ungariei nu va impune masuri suplimentare de austeritate, considerand ca pachetele anterioare de reducere a costurilor se afla in spatele crizei economice si a somajului ridicat, a declarat ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy.
Guvernul va pastra taxa speciala asupra bancilor, aprobata recent pentru o perioada de trei ani, si estimeaza ca veniturile bugetului de stat vor creste, datorita acestei masuri, cu 200 miliarde forinti (peste 700 de milioane de euro) in 2010.
Ungaria este in al cincilea an consecutiv de austeritate. Anul trecut, economia a suferit cel mai mare declin in aproape doua decenii, in scadere cu 6,3 la suta, potrivit Business Week.
Guvernul a fost de acord sa pastreze obiectivul din acest an pentru deficitului bugetar aprobat de FMI, de 3,8 la suta din produsul intern brut.
Fondul Monetar International si Uniunea Europeana au suspendat in weekend discutiile cu Ungaria privind evaluarea acordului de imprumut. UE a cerut "decizii dure, in special asupra cheltuielilor", pentru a se conforma cerintelor de deficit.
Ungaria urma sa primeasca fonduri de 25,1 miliarde de dolari de la cele doua organisme financiare. Analistii estimeaza ca primul efect al suspendarii infuziei de capital nu va intarzia sa apara. Pentru moneda nationala ungara vin vremuri grele, asteptandu-se ca aceasta sa scada dramatic pe piata financiara, incepand de luni, din cauza sustenabilitatii incerte.
Oficialii FMI au declarat ca partea ungara are nevoie de timp pentru a-si pune la punct si a implementa masuri care sa duca la reducerea deficitului bugetar pe anul 2011.
Guvernul Ungariei nu va impune masuri suplimentare de austeritate, considerand ca pachetele anterioare de reducere a costurilor se afla in spatele crizei economice si a somajului ridicat, a declarat ministrul Economiei, Gy