În fiecare lună din ultimul an bancherii au vândut credite noi de echivalentul a 1-1,5 mil. euro, însă sumele abia dacă reprezintă două treimi din volumul lunar al finanţărilor care se acordau în 2008, anul de boom al creditării. În aceste condiţii, sumele nou-acordate reuşesc doar să acopere rambursările făcute de clienţi, iar soldurile nu reuşesc să revină pe creştere.
În aprilie, băncile au vândut credite în lei de 2,8 mld. lei (echivalentul a 686 mil. euro), suma fiind egală cu cea din aprilie 2009, însă la doar jumătate faţă de volumul vânzărilor din aprilie 2008, potrivit datelor BNR.
Situaţia arată ceva mai bine la creditele în valută, unde vânzările au fost în aprilie de echivalentul a 2,98 miliarde de lei (723 de milioane de euro), în creştere cu 18% faţă de luna similară a anului trecut. Suma reprezintă circa 70% din vânzările realizate în aprilie 2008.
Bancherii spun că acum capacitatea clienţilor de a lua credite este constrânsă de îndatorarea mare din trecut şi scăderea valorii garanţiilor, iar în zona firmelor lipsesc proiectele mari de investiţii.
"La clienţii persoane fizice constrângerile sunt date de îndatorarea mare anterioară pe fondul unor venituri în scădere, dar şi de criteriile de risc mai stricte", spune Lucian Cojocaru, directorul executiv al Departamentului Comercial al reţelei BRD. În plus, în cazul companiilo rscăderea valorii colateralului (reprezentat în majoritatea cazurilor de garanţii imobiliare) limitează capacitatea de a obţine noi împrumuturi.
"În cazul nostru, am restrâns şi clasele de colateral cu valoare - de exemplu, stocurile le considerăm cu valoare zero. Iar de proiecte noi de investiţii nu putem să vorbim", mai spune Cojocaru.
În linii mari, creditele nou-acordate au oscilat în jurul pragului de şase miliarde de lei lunar (aproape 1,5 mld. euro), cumulat lei şi valută, începând înc