Şeful Consiliului Judeţean a anunţat, zilele trecute, mari restructurări de personal la Spitalul Judeţean. Asta va însemna, automat, şi disponibilizarea unui număr însemnat de angajaţi.
Concedierile au la bază atât noile normative de personal, ce ar trebui aplicate de la 1 august, dar şi, după cum a precizat Gheorghe Bunea Stancu, o diferenţiere clară între cei care parazitează aparatul financiar al spitalului şi persoanele cu adevărat competente, oferind şi câteva exemple în acest sens: din 28 de contabili ar trebui să rămână 7, iar din vreo 800 de asistente doar 500. Şeful CJ nu a mai spus însă şi care anume vor fi criteriile după care se vor selecta cei care urmează a fi disponibilizaţi şi cum se va stabili competenţa celor ce urmează să rămână în continuare pe posturi. În schimb, Gheorghe Bunea Stancu s-a arătat deranjat de faptul că prea mulţi angajaţi ai spitalului vin cu maşina personală la serviciu şi aglomerează curtea instituţiei. Prin urmare, poate că tocmai din rândul acestora ar putea fi primii daţi afară, mai ales că menţinerea unei curţi de spital aerisite ar putea fi o dovadă în plus de competenţă.
Trecând peste situaţia tragi-comică de la Spitalul Judeţean, trebuie spus că disponibilizări vor avea loc în mai toate structurile autorităţilor locale. Există nişte normative de personal, care trebuie aplicate şi în care, oficial, desigur, vor prima criteriile de competenţă. În realitate, tare mi-e teamă că toată competenţa va consta, de fapt, în sprijinul politic, în "pila" pe care o are fiecare, în gradul de rudenie sau în susţinerea pe care o are la şef, sau pur şi simplu în antipatiile personale faţă de cei cu rang mai mare din cadrul respectivelor autorităţi. Aşa cum s-a întâmplat, în foarte multe cazuri, la angajare, aşa se va întâmpla şi la disponibilizare. Nu calitatea muncii, calificarea, competenţa profesională sau volumul