Guvernul va inlocui din toamna impozitul minim cu cel forfetar, pentru simplul motiv ca se asteapta sa incaseze mai multi bani din impozitarea restaurantelor, fast-food-urilor, frizeriilor si firmelor de pompe funebre. Expertii in fiscalitate se tem insa ca, si de aceasta data, calculele guvernantilor sunt gresite.
Cate saorme ati vandut in ultima luna? Dar cate inmormantari ati organizat? Cu astfel de intrebari vor veni inspectorii ANAF din toamna pentru a incasa noul impozit forfetar. Din care spera sa obtina mai multi bani.
Si asta pentru ca impozitul minim nu mai e de ajuns. Mentinerea lui ar fi o afacere paguboasa in conditiile in care numarul firmelor din Romania scade intr-un ritm alert.
Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), in primele 6 luni, peste 165.000 de firme au fost dizolvate sau radiate, cu peste 50% mai multe decat in perioada similara a anului trecut. In 2009, introducerea impozitului minim a dus la ''curatarea'' mediului de afaceri de peste 200.000 de IMM-uri.
Potrivit specialistilor, daca se va mentine ritmul actual pana la finele lui 2010, numarul firmelor inchise se va dubla. Iar daca acestea isi inchid portile, nici statul nu mai incaseaza impozitul minim.
''Declaratiile lui Boc legate de impozitul minim n-ar trebui sa bucure pe nimeni. Dimpotriva. Ne asteapta un nou impozit, forfetar, de care nu stie nimeni nimic concret'', spune Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, pentru DailyBusiness.ro.
Un posibil raspuns vine chiar de la ANAF. Mihai Gogancea-Vatasoiu, vicepresedintele ANAF, afirma, recent, ca ''se intentioneaza ca in semestrul II sa transformam impozitul minim in impozit forfetar in zona unde este evaziune fiscala mare, precum saloane de frumusete, restaurante, unde nu se elibereaza bonuri, unde nu exista case