Masacrarea culturii arădene i-a îndemnat pe membrii corului Filarmonicii de Stat Arad să se adreseze direct primarului Gheorghe Falcă printr-o scrisoare deschisă.
În vreme ce o bună parte din Corul Academic prestează la unul dintre cele mai mari festivaluri de operă din Europa, mebrii acestuia au ales să-şi spună păsurile primului edil al Aradului în legătură cu zvonurile conform cărora corul urmează să fie desfiinţat.
Redăm în continuare conţinutul scrisorii:
"Stimate domnule Primar,
Surprinși de intențiile autorităților locale cu privire la desființarea Corului Academic al Filarmonicii de Stat Arad și totodată fiind ferm convinși de necesitatea existenței în continuare a acestei prestigioase formații în cadrul filarmonicii, ne adresăm dumneavoastră cu convingerea că zvonurile legate de acest subiect nu pot să aibă un suport real.
Nu vrem să credem că un primar care a făcut atât de multe lucruri bune pentru Arad ar putea sprijini o decizie care ar submina prestigiul spiritual și cultural câștigat pe parcursul a sute de ani într-un oraș care a strălucit întotdeauna prin viața lui muzicală.
Identitatea Aradului include organic existența Corului Academic al Filarmonicii înființat în anul 1950 şi instituţionalizat în 1954, fiind unul dintre cele mai apreciate ansambluri de profil din România.
De-a lungul anilor, activitatea formaţiei s-a concretizat într-un număr impresionant de concerte vocal simfonice şi a cappella, înregistrări pentru radio şi televiziune, în care au fost parcurse repertorii româneşti şi universale de o complexitate extremă.
Configurat la iniţiativa profesorului Adrian Demian, ansamblul coral se va bucura de-a lungul anilor de îndrumările maeştrilor Kurt Mild, Anatol Goreaev, Iovan Miclea, Paul Paradenco, Didu Marian, Doru Şerban (1973 – 1996), formula de dirijor permanent fiind s