Este pentru a doua oară când Curtea Constituţională dă un asemenea verdict.Prima dată, în aprilie, instanţa a respins legea pe motiv că atribuţiile inspectorilor Agentiei Naţionale de Integritate în a ancheta viaţa privată a demnitarilor, erau peste cele normale pentru un organ administrativ, creandu-se confuzie între anchetă si judecată. Astăzi, luni 19 iulie, Curtea Constituţională s-a pronuntat cu privire la sesizarea făcută săptămîna trecută de şeful statului pe motive procedurale.
Este pentru a doua oară când Curtea Constituţională dă un asemenea verdict. Prima dată, în aprilie, instanţa a respins legea pe motiv că atribuţiile inspectorilor Agentiei Naţionale de Integritate în a ancheta viaţa privată a demnitarilor, erau peste cele normale pentru un organ administrativ, creandu-se confuzie între anchetă si judecată.
Astăzi, luni 19 iulie, Curtea Constituţională s-a pronuntat cu privire la sesizarea făcută săptămîna trecută de şeful statului pe motive procedurale.
Astfel presedintele Traian Băsescu sustine, în sesizare, că nu Senatul, ci Camera Deputaților trebuia să fie forul decizional în adoptarea legii ANI.
Documentul a fost modificat în Senat astfel încât să elimine o serie de prevederi cerute de președinte și de Comisia Europeană.
Argumentatia deciziei de astăzi a Curtii Constituţionale urmeaza sa fie publicata în Monitorul Oficial.
Decizia Curţii este "o evoluţie pozitivă" care arată că Senatul nu a ţinut cont de aspectele de procedură invocate ca neconstituţionale, a declarat, luni, secretarul general al ANI, Horia Georgescu.
În opinia lui Georgescu, decizia de luni a CC este "o consecinţă care trebuie asumată acum de cei care au susţinut contrariul".
"Nu în ultimul rând acest aspect va arunca o serioasă temere asupra modului în care a fost dezbătută Legea ANI, cu reducerea voită a atribuţiilor esenţiale ale in