Cel puţin zece tipuri de masaj sunt practicate în România, dintre care cele complementare, precum shiatsu, yumeiho, monahal sau bowtech, sunt mai rar întâlnite la maseuri, dar pot aduce venituri mai mari, de până la 3.000 de lei pe lună.
Masajul reprezintă o activitate care necesită studiu continuu, iar asta poate fi realizabil doar prin mult exerciţiu. „Fiecare maseur are propriul stil, care se formează în timp. Oricum, masajul este un job minunat, relaxant şi aduce multe satisfacţii", ne mărturiseşte Manuela Popa, tehnician maseur, care îşi desfăşoară activitatea ca PFA (persoană fizică autorizată, n.r.). În plus, acest job i se adresează unei persoane capabile să lucreze minimum 50 de minute încontinuu. „Doar o persoană cu o bună condiţie fizică, cu o temeinică pregătire teoretică şi practică, adaptabilă şi care are răbdare poate fi maseur", precizează Nicoleta Dimofte, kinetoterapeut www.santamia.ro.
Între 35 şi 100 de lei
Tipurile de masaje sunt variate. De aceea, cunoaşterea a cât mai multe dintre ele poate duce la venituri mai mari pentru practicant. „Conform Consiliului Naţional de Formare Profesională a Adulţilor, există patru tipuri de masaje principale - somatic, reflexogen, drenaj limfatic, terapeutic -, cât şi altele complementare, precum shiatsu, monahal, yumeiho, bowtech, masaj pe scaun, cu bambus, cu roci vulcanice, cristale sau Su Jok", explică Dimofte. Pe lângă acestea, Manuela Popa spune că sunt şi altele, mai puţin reprezentate, precum cel chinezesc, japonez, thailandez sau indian.
Veniturile lunare ale unui maseur nu au o limită maximă. În funcţie de numărul de masaje pe zi, tipul de masaj practicat şi calitatea acestuia, un maseur poate încasa şi până la 3.000 de lei. „O şedinţă de masaj poate costa de la 35 până la 100 de lei. Sunt colegi care practică masajul ca extra-job", precizează Popa. Cererea pe piaţă a maseurilo