România a atras investiţii de 221 mil. euro de la fondurile de private equity în 2009, ocupând locul al treilea în Europa Centrală şi de Est (ECE), în faţa Ungariei şi Bulgariei, potrivit unui studiu emis Asociaţia Europeană de Private Equity şi Venture Capital (European Private Equity and Venture Capital Association - EVCA).
Fondurile de private equity sunt fonduri de investiţii al căror capital a fost ridicat în mod privat, reprezentând o alternativă pentru companii la clasicele soluţii de finanţare prin intermediul băncii sau al pieţei de capital. Spre deosebire de soluţiile tradiţionale de finanţare, fondurile de private equity nu sprijină doar cu capital o companie, ci se implică în conducerea acesteia timp de trei până la cinci ani în scopul creşterii afacerilor, primind în schimb parte din capitalul social.
Potrivit studiului EVCA, fondurile de private equity au investit 2,5 mld. euro în Europa Centrală şi de Est în 2009, nivel similar anului precedent. Cehia a fost performera regiunii cu un volum al investiţiilor atrase de 1,4 mld.euro anul trecut, urmată la mare distanţă de Polonia cu 268 mil.euro şi România cu 221 mil. euro.
Anul trecut investiţiile fondurilor de private equity pe piaţa locală s-au contractat cu 23,5%, depreciere mult mai mică decât cea suferită de Polonia şi Ungaria unde volumul investiţiilor s-a redus cu peste 50%.
Din totalul de 123 de companii din Europa Centrală şi de Est care au atras investiţii de tip private equity, un număr de 24 provin din România, piaţa locală ocupând locul secund după Polonia, unde 26 de companii au tras bani de la fonduri.
Bunurile de consum, comunicaţiile şi energia au fost sectoare "hot"
Pe piaţa locală, cele mai consistente investiţii au fost atrase de companii care activează în sectoare precum bunuri de consum şi retail şi servicii medicale. Fondul polonez de investi