În plin sezon estival românii nu stau prea mult în dubiu când au de ales între litoralul românesc şi o vacanta in Bulgaria. De ce trag românii spre marea vecinilor? Ziarul Adevărul a făcut o radiografie completă a turismului din cele două ţări. În anii 70 hotelurile româneşti erau model de inspiraţie pentru cele construite de vecinii bulgari. Asemanarile se opresc insa odata cu modul prin care ambele tari au inteles sa privatizeze unitatile de cazare dupa anii 90, scrie Adevarul.
În plin sezon estival românii nu stau prea mult în dubiu când au de ales între litoralul românesc şi o vanta in Bulgaria. De ce trag românii spre marea vecinilor ? Ziarul Adevărul a făcut o radiografie completă a turismului din cele două ţări.
În anii 70 hotelurile româneşti erau model de inspiraţie pentru cele construite de vecinii bulgari. Asemanarile se opresc insa odata cu modul prin care ambele tari au inteles sa privatizeze unitatile de cazare dupa 90 scrie Adevarul.
Mai exact bulgarii şi-au vândut hotelurile tour-operatorilor germani care au venit mai întâi cu know-how-ul, iar mai apoi cu miile de turişti nemţi, în timp ce românii au dat hotelurile în locaţie de gestiune şefilor de sală şi directorilor de societăţi turistice pe sume infime şi pe baza unor licitaţii dubioase.
Rezultatul? In fiecare an, două milioane de turişti vin in vacanta in Bulgaria, din care străini sunt 70%, iar litoralul românesc este vizitat de doar 1,2 milioane de turişti din care doar 30.000 sunt străini.
Diferentele sunt vizibile incepand cu aspectul statiunilor si confortul oferit de hoteluri. La Sud de Dunare turistii sunt cazati in hoteluri moderne cu servicii la standarde ridicate in timp ce pe litoralul romanesc turistii sunt intampinati de vopseaua scorojita de pe hoteluri.
Marea diferenta apare si la preturi. O vacanta low-cost la cort in 2 mai duce o familie de 3 pe