Guvernul a anunţat că va reconstrui peste 1.000 de case distruse de inundaţiile din ultima lună, într-un moment în care piaţa construcţiilor continuă să se afle în declin. Constructorii spun că astfel de investiţii sunt binevenite, dar sunt prea mici ca să poată relansa piaţa.
Investiţiile anunţate de Guvern pentru a reface casele şi infrastructura afectată de inundaţii ar putea salva o parte din businessurile companiilor de construcţii, în contextul în care volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în luna mai faţă de aceeaşi lună din 2009 cu 20,9% în serie brută şi cu 17,3% în serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Pagubele produse de inundaţiile înregistrate în acest an depăşesc 400 de milioane de euro, putând ajunge la aproximativ 450 de milioane de euro, potrivit datelor centralizate până în prezent de către autorităţi obţinute de Mediafax.
"Dacă statul va asigura finanţarea pentru reconstrucţia caselor distruse şi a infrastructurii din zonele afectate, anumite firme care vor câştiga lucrările o vor duce mai bine, într-o perioadă în care tot mai multe companii de construcţii intră în insolvenţă sau în faliment. Însă nu se poate vorbi de o relansare a pieţei, pentru că vor fi construite locuinţe sociale, mai ieftine, fără infrastructura aferentă", spune Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO).
Costul unei case sociale, realizată din materiale prefabricate sau cărămizi clasice, se ridică la circa 20.000-30.000 de euro, iar în acest caz valoarea totală a finanţării acordate de Guvern s-ar putea ridica la 20-30 mil. euro.
Premierul Emil Boc a anunţat ieri în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii că vor fi reconstruite 1.033 de case afectate de inundaţii. Şeful Guv