Documente atasate:
Ultimele statistici privind productia de otel la nivel mondial - iunie 2010 (314 kB, fisier PDF)
Prezentarea Transdanube Industries, firma care va investi 150 mil.euro la Oltenita (653 kB, fisier PDF)Indienii de la Liberty International incep miercuri constructia unei capacitati de productie a otelului la Oltenita, jud. Calarasi, cea mai mare investitie in sectorul siderurgic din ultimii 20 de ani. Noul combinat va produce 500.000 de tone metrice de produse din otel pe an. Va avea cui sa le vanda sau afacerea risca sa esueze, cum s-a intamplat si cu alte mega-investitii anuntate recent in Romania, dar suspendate?
Cand auzi de faptul ca cineva, in plina criza, vine in Romania sa investeasca 150 milioane de euro in constructia unui combinat siderurgic, primul impuls este sa te intrebi: Inca unul? Nu avem destule? Pe criza asta, cui sa vinzi otel si fier beton?
Intrebari justificate, mai cu seama dupa experienta celor de la Voestalpine. Dupa ce au anuntat cu surle si trambite ca vor sa construiasca o otelarie gigant in Romania, cu o capacitate de 5 milioane de tone de otel anual, s-au retras discret, renuntand la investitie, cel putin pana in 2013.
Indienii de la Liberty International, un grup ce controleaza mai multe fabrici de otel in Nigeria, Sudan, Maroc si India, cu o capacitate anuala totala de un milion de tone, vad insa in criza in primul rand oportunitatea.
Miercuri dupa-amiaza, prin intermediul firmei Transdanube, incep oficial constructia unui combinat in Romania. Momentul va fi marcat festiv prin detonarea celor trei turnuri ale fostului combinat din Oltenita, pe ruinele caruia va fi construita o topitorie cu o capacitate de 500.000 tone/an de otel lichid si a unui laminor de 450.000 tone/an de fier beton pentru constructii si infrastructura. Suprafata de teren pe care se va desfasura