Deşi raportul pe justiţie critică România, Comisia Europeană (CE) consideră că în acest moment nu se poate vorbi despre sancţiuni la adresa Bucureştiului. CE invită România să îşi onoreze angajamentele prin găsirea celor mai adecvate mijloace legislative pentru a restabili competenţele ANI, spune purtătorul de cuvânt al Comisiei, Mark Gray (audio). Parlamentul poate remedia acum situaţia după ce Curtea Constituţională a stabilit luni că actul normativ încalcă legislaţia.
Deşi raportul pe justiţie critică România, Comisia Europeană (CE) consideră că în acest moment nu se poate vorbi despre sancţiuni la adresa Bucureştiului. CE invită România să îşi onoreze angajamentele prin găsirea celor mai adecvate mijloace legislative pentru a restabili competenţele ANI, spune purtătorul de cuvânt al Comisiei. Parlamentul poate remedia acum situaţia după ce Curtea Constituţională a stabilit luni că actul normativ încalcă legislaţia.
Modificările legii privind Agenţia Naţională de Integritate, votate la 30 iunie, reprezintă un important pas înapoi, se arată în raportul CE. Legea riscă să prejudicieze rezultatele pozitive obţinute de Agenţia Naţională de Integritate şi aduce România într-o situaţie de nerespectare evidentă a angajamentelor asumate la momentul aderării.
România ar trebui să îşi propună să asigure un sprijin politic larg pentru transparenţă şi pentru protejarea eficientă împotriva corupţiei şi a conflictelor de interese.
În acest context, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, spune că "am văzut amendamente aduse legii ANI care pun sub semnul întrebării chiar scopul pentru care a fost înfiinţată agenţia. Am avut luni decizia Curtii Constitutionale privind legea din 30 iunie asupra ANI si vedem asta ca pe o importanta oportunitate pentru Parlament de a modifica din nou legea si a o alinia la angajementele luate de România atunci