Aproape doua treimi din rezervele mondiale de valuta sunt pastrate in dolari, potrivit datelor FMI, dar unele banci centrale se gandesc tot mai serios la inlocuirea monedei americane. Varianta de rezerva ar putea sa fie moneda virtuala a FMI.
Desi o lume fara dolarul american este greu de imaginat, instabilitatea lui din ultimii ani i-a facut pe unii analisti si economisti din toata lumea sa creada ca a venit timpul ca rezervele globale sa fie diversificate, iar moneda americana sa fie inlocuita, potrivit Fortune Magazine.
Chiar si expertii ONU au afirmat recent ca dolarul a devenit prea instabil pentru a-si mai pastra valoarea si au sfatuit bancile centrale sa nu mai depinda de o singura moneda si sa isi tina rezervele valutare in mai multe monede.
Raportul ONU nu a spus, insa, nimic nou deoarece ideea inlocuirii dolarului din rezervele mondiale este veche de zeci de ani, iar marele economist britanic John Maynard Keynes spunea chiar ca e nevoie de o banca centrala globala si independenta care sa aiba propria moneda.
Totusi, pana acum nu s-a facut nimic in acest sens si nici nu sunt sanse ca acest lucru sa se intample prea curand. Dar momentul in care ne aflam pare destul de prielnic pentru astfel de discutii. Printre temele readuse in actualitate de criza financiara a adus din nou in actualitate chiar si interesul pentru o singura moneda globala.
Marea problema pentru care astfel de discutii stagneaza este increderea pe care statele o au in anumite monede. Astfel, chiar daca ar vrea sa renunte la dolarul american, aceasta este singura moneda care si-a dovedit puterea o perioada foarte lunga de timp, dupa cum ne-a spus si consilierul BNR Lucian Croitoru.
"Problema este daca activul de rezerva este de incredere sau nu. Depinde cine e in spatele activului de rezerva. De-a lungul timpului, Statele