Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR) va depune, în cursul acestei săptămâni, la Camera Deputaţilor proiectul de lege privind taxa de solidaritate, urmând ca el să intre în dezbaterea Legislativului după 1 septembrie, imediat ce va începe sesiunea parlamentară sau într-o eventuală sesiune extraordinară, a declarat, ieri, la finalul Biroului Politic Permanent Naţional, preşedintele executiv al partidului, Gabriel Oprea.
Potrivit Agerpres, Gabriel Oprea a explicat: "UNPR a finalizat proiectul privind introducerea impozitului de solidaritate, măsură prin care vor fi taxate suplimentar averile mari şi foarte mari. Obiectivul acestui proiect este acela de a creşte încasările la buget şi de a contribui astfel la echilibrarea bugetului de pensii. (...) Impozitul de solidaritate este o măsură bine argumentată, atât economic, cât şi social. Am discutat, în ultimele săptămâni, cu numeroşi specialişti şi concluzia la care am ajuns este că măsura pe care o propunem va avea un impact benefic asupra încasărilor la buget"".
Potrivit lui Oprea, în forma propusă de UNPR, impozitul pe averea afişată ar putea aduce, anual, la bugetul de stat, fonduri între 2 şi 3 miliarde de euro.
Gabriel Oprea a precizat: ""Concret, aproximativ 300.000 de oameni vor plăti o sumă medie anuală de 10.000 de euro fiecare, ca impozit pe avere. În viziunea noastră, acest impozit trebuie să funcţioneze pe o perioadă determinată, de trei ani. UNPR susţine ca, în această perioadă, banii obţinuţi din impozitul pe averea afişată să fie dirijaţi către pensii, pentru echilibrarea bugetului. Pe timp de criză, foarte mulţi oameni sunt afectaţi, dar nicio categorie nu suferă mai mult decât pensionarii. Obiectivul nostru este ca, prin intermediul acestui proiect, să-i punem la adăpost pe pensionari în perioada grea pe care o traversăm"".
Liderul UNPR a spus că, în perioada următoar