Alexandru practică şah de peste 15 ani, iar de trei s-a înscris la un club de arte maţiale unde practică Aikido, despre care spune că „merge mână în mână" cu sportul minţii.
Copilăria lui Alexandru a stat sub semnul tablei de şah. La trei ani, acesta ştia deja rolul fiecărei piese şi ce înseamnă ea. „Primul meu antrenor a fost chiar tata, care şi-a dorit să-mi dezvolte, de când eram copil, răbdarea şi mintea. Acum, rezultatele vorbesc de la sine, atât premiile câştigate de-a lungul timpului în acest sport, cât şi felul meu de a fi", consideră şahistul.
Campion judeţean şi naţional
Primul concurs de şah la care a participat Alexandru a fost în clasa a V-a, când, în pofida lipsei de experienţă, a câştigat locul IV pe judeţ. Un an mai trâziu, şahistul a reuşit să-şi doboare propriul record şi să cucerească titlul de vicecampion judeţean. „Pe vremea aceea mă antrenam foarte mult pentru că îmi doream să fac performanţă şi să câştig locul I. În medie, îmi petreceam cam cinci ore în fiecare zi în faţa tablei de şah pentru a mă antrena. Aşa am ajuns ca în clasa a VII-a să primesc titlul de campion judeţean la şah, iar la etapa naţională să mă clasez printre primii 16 din cei peste 40 de candidaţi", explică sportivul. La doar 15 ani, după sute de ore de antrenament, Alexandru a obţinut locul II la un concurs naţional de şah. Rezultatul acesta nu a rămas neobservat, astfel încât, în urmă cu doi ani a fost selecţionat la Clubul Municipal de Şah, de către preşedintele Rudolf Dombi. Chiar dacă este printre cei mai tineri dintre sportivii clubului, Alexandru a reuşit, în urmă cu un an, cu echipa, să obţină locul I la un concurs de şah din divizia B, rezultat care i-a ajutat să se califice în prima divizie.
Performanţă în artele marţiale
„Chiar dacă mulţi consideră că pentru a avea rezultate în şah trebuie doar să te concentrezi