Perspectiva conturată de preşedintele Traian Băsescu, de a acorda în fiecare lună cetăţenia română la 10.000 de locuitori ai Republicii Moldova, o ţară care nu face parte din Uniunea Europeană, este un motiv de îngrijorare şi pentru Marea Britanie, speriată de perspectiva unui "tsunami" al imigranţilor săraci. Şi jurnaliştii italieni se plâng de această situaţie şi avertizează că în spatele acestei situaţii se ascund planurile unei "Românii Mari". Sursa: EVZ
Discuţia lansată săptămâna trecută de ziarul german "Der Spiegel", cu privire la numărul tot mai mare de moldoveni care doresc să devină cetăţeni români, este continuată acum în presa din Marea Britanie şi Italia.
"În acest fel, UE, care deja suferă de oboseala extinderii, se lărgeşte fără ştiinţa sa dinspre est – fără vreun referendum sau sau acordul Bruxelles-ului, Parisului şi Berlinului", scria "Der Spiegel" pe 14 iulie, referindu-se la România ca la o "uşă din dos" prin care moldovenii ajung în ţările Uniunii Europene.
Băsescu: "Avem o obligaţie de sânge"
Traian Băsescu a promis de curând celor aproape 3,6 milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova, care se simt români, că vor putea călători liber în România şi în ţările Uniunii Europene.
Astăzi, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni, pe tema raportului Comisiei Europene asupra Justiţiei, Traian Băsescu a fost întrebat ce mesaj ar da ţărilor din UE cu privire la îngrijoarea că mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova să primească cetăţenia română. Şeful statului s-a întrebat retoric "un guvern, un şef de stat şi-a manifestat îngrijorarea?". Băsescu a ţinut să calmeze starea de tensiune raportată în presa internaţională şi a precizat "să nu aibă grijă, pentru că moldovenii care primesc cetăţenie stau, în cea mai mare parte, în România. În UE sunt un milion de moldoveni care lucrează ilega