Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Investiţii (BERD) a avertizat ieri asupra riscului extinderii crizei din Ungaria, deoarece Budapesta pare să nu vrea să facă concesii în disputa cu instituţiile de creditare privind reforma fiscală şi taxa asupra băncilor, transmite Reuters, potrivit Agerpers.
Întrebat dacă disputa dintre Ungaria şi FMI va aduce înapoi criza în Europa de Est, preşedintele BERD, Thomas Mirrow a accentuat necesitatea de a face o deosebire între diferitele state. Polonia, de exemplu, este într-o situaţie bună, în timp ce ţări ca Bulgaria şi România rămân încă în recesiune. În timp ce Ungaria era pe drumul cel bun, suspendarea negocierilor cu FMI şi UE a provocat iritarea "considerabilă" a pieţelor financiare, a subliniat preşedintele BERD.
Forintul s-a apreciat uşor ieri, după declinul puternic de luni, când a înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimele 14 luni, după suspendarea acordului de finanţare al Ungariei cu Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI). Indicele BUX al bursei de la Budapesta a înregistrat o creştere de 1,2%, revenindu-şi după ce luni bursa a închis în scădere puternică, cu 2,9%, dar analiştii apreciază că revenirea ar putea fi temporară din cauza tensiunilor care persistă.
"Cazul Ungariei reprezintă un risc pentru alte state din Europa de Est, dar ele se pot proteja prin continuarea reformelor economice şi a restructurării", a declarat ieri preşedintele BERD, Thomas Mirow, într-un interviu acordat cotidianului german "Handelsblatt". El a adăugat: "Cred că Guvernul Ungariei va ajunge la un acord cu FMI în următoarele săptămâni".
(A.G.)
Luni, forintul a înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimele 14 luni.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Investiţii (BERD) a avertizat ieri asupra riscului extinderii crizei din Ungaria, deoarece Budapesta pare să nu vr