În timp ce taxele de şcolarizare au crescut simţitor la universităţile de stat, iar studenţii nu se mai înghesuie la înscrieri, la particular e din ce în ce mai ieftin şi mai comod. Anul de criză 2010 a adus şi o promovabilitate de numai 69,30% la Bacalaureat (cu 12,17 puncte procentuale sub cea din 2009 - 81,47%) şi note foarte mici, scăzând simţitor numărul candidaţilor pe locurile scoase la concurs de universităţi, mai ales acolo unde se ia în calcul media de la BAC. În plus, pe o piaţă a muncii care demonstrează în ultimul timp că învăţământul universitar nu s-a adaptat cerinţelor, de ce ar fi dispus cineva să plătească o taxă de şcolarizare de 10.000 de lei la stat, cât timp există universităţi particulare unde anul de şcolarizare costă numai 850 de lei?
Criza a determinat universităţile particulare să scadă preţurile, pentru a atrage cât mai mulţi studenţi. Printre cele mai mici taxe de studiu este cea de la Universitatea Creştină "Dimitrie Cantemir" din Bucureşti, pornind de la 850 de lei pe an. La Universitatea "Spiru Haret" din Bucureşti, taxa de şcolarizare porneşte de la 1.080 de lei pe an, ajungând la 2.530 de lei la Facultatea de Medicină. La facultăţile de Medicină şi Farmacie ale universităţilor de stat, taxa de şcolarizare este între 6.000 şi 8.000 de lei pe an.
Cea mai mare taxă în domeniu este la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Cluj-Napoca, unde studenţii plătesc 8.100 de lei pentru un an de studiu la nivel de licenţă, iar la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş, taxa ajunge la 8.000 de lei pe an. Pentru universităţile de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, Iaşi şi Timişoara, taxa este de 6.000 de lei pe an. Cea mai mare taxă de studiu din ţară este la Universitatea de Vest din Timişoara, ajungând la 10.000 de lei pentru un an de studiu la Interpretare muzicală sau Ar