Comisia Europeană susţine, în raportul de ţară pe justiţie dat ieri publicităţii, că în ciuda unor progrese (n.r. - adoptarea Codului de procedură civilă şi a Codului de procedură penală), există importante neajunsuri în eforturile ţării noastre de a înregistra progrese în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verficare (MCV) şi că angajamentul politic este insuficient.
De asemenea, Comisia susţine că problemele legislative privind Legea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) reprezintă un serios pas înapoi în ceea ce priveşte eforturile ţării noastre de a combate corupţia. Raportul dat ieri publicităţii este al patrulea raport anual de la crearea MCV (n.r. - mecanism creat odată cu aderarea ţării noastre şi a Bulgariei la UE) şi prevede o serie de solicitări la adresa ţării noastre, precum şi o serie de recomandări. Comisia Europeană va prezenta o nouă evaluarea referitoare la progresele înregistrate în cadrul MCV pentru România şi Bulgaria anul viitor.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că raportul Comisiei Europene face aprecieri corecte cu privire la realităţile tehnice, dar că este "debalansat în privinţa unor aprecieri politice".
Şeful statului a citat din raport atât progresele înregistrate în jus-tiţia noastră, cât şi lipsurile semnalate de către Comisia Europeană. Traian Băsescu a susţinut că formularea din raport cu privire la noua Lege ANI (n.r. - care a fost declarată neconstituţională, luni, de către CCR) i se pare "extrem de dură, pe bună dreptate".
Băsescu consideră că Parlamentul trebuie să refacă urgent Legea ANI şi că noua formă trebuie să răspundă angajamentelor ţării noastre asumate la aderare.
"Cu alte cuvinte, că legislaţia tre-buie să asigure ANI posibilitaeta să vadă ce se întâmplă cu averea unui demnitar în timpul mandatului său în serviciul public", a spus Bă