Corpul tău este cea mai importantă investiţie pe termen lung. De aceea, îndrumările unui kinetoterapeut te pot ajuta să-ţi păstrezi energia şi sănătatea intacte până la vârsta pensionării.
Sprijinit cu un genunchi de salteaua din sala de antrenament, kinetoterapeutul Bogdan Dimitriu (29 de ani) ghidează cu mânile mişcările unei paciente care tocmai îşi termină seria de abdomene cu genunchii îndoiţi. Urmează o serie de mişcări pentru trenul superior, respectiv ridicări de greutăţi mici, pentru tratarea unei discopatii lombare aflate în stadiu incipient.
„Această afecţiune se mai numeşte şi umăr dureros", explică Dimitriu, corectând cu o mişcare a braţului postura pacientei de pe saltea. Programe similare de refacere prin gimnastică se aplică şi în cazul unor vertebre tasate sau al altor afecţiuni născute din sedentarismul şi posturile necorespunzătoare în care oamenii secolului nostru stau zi de zi pe scaunul de la birou.
Indiferent dacă ai 20 sau 60 de ani, activitatea la calculator când mouse-ul şi tastatura nu se află pe aceeaşi linie sau lucrul pe laptop cu capul înclinat au o consecinţă sigură: spondiloza. În cazul sistemului de ventilaţie care ne bate în ceafă şi a aerului condiţionat din maşină, verdictul este la fel de clar: torticolis.
Totuşi, problema principală din care derivă toate sincopele de sănătate rămâne, în opinia lui Dimitriu, aceeaşi: lipsa unui echilibru al vieţii. „Dacă ştii că nu mănânci atât de sănătos pe cât ar trebui, ar fi bine să faci măcar puţină mişcare", crede el.
În schimb, majoritatea celor care ajung să apeleze la terapii de recuperare la Sport Med Center, unde activează Bogdan Dimitriu, sunt persoane cu vârsta medie de 35 de ani care au adoptat timp de ani de zile un cocteil periculos: alimentaţie necorespunzătoare, stres, sedentarism, lipsă de mişcare.
Semnalul de alarmă pentru generalizarea unu