"Ţară, ţară, vrem poliţişti!" sau, adaptat puţin la realitatea zilelor noastre, "Ţară, ţară, vreau să devin poliţist". Uneori blamaţi de cetăţean, alteori acuzaţi că ar mai fraterniza pe ici, pe colo cu infractorul, periculoşi când te opresc în trafic şi te "vânează" cu radarul - iată cum "cascheta" îi ispi-teşte încă pe tineri ca muştele la miere.
Anul acesta, la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucureşti s-au bătut toate recordurile. Peste 5.745 de candidaţi vor concura pentru ocuparea celor 754 de locuri existente. Adică 9,6 candidaţi pe un loc. Cu 2.000 mai mulţi înscrişi comparativ cu anul trecut. Dintre care 60% sunt... fete. Pentru învăţământul de zi, la Facultatea de Poliţie, cele 754 de locuri sunt dispuse astfel: la Poliţie (specializarea "Ordine şi siguranţă publică" - 3 ani) - 364 locuri (bărbaţi şi femei), din care 10 locuri sunt destinate tinerilor de etnie romă, 15 locuri pentru tineri de etnie maghiară; la Poliţie (specializarea Drept - 4 ani) - 60 locuri (bărbaţi şi femei); la Poliţia de Frontieră (specializarea "Ordine şi siguranţă publică") - 60 locuri (bărbaţi şi femei), din care două locuri pentru tineri de etnie romă şi patru locuri pentru tineri de etnie maghiară.
Ieri a fost prima probă eliminatorie, cea medicală, iar astăzi candidaţii îşi vor demonstra abilităţile sportive în faţa unei comisii specializate. I-am găsit pe viitorii poliţişti, cel puţin o parte din ei, în curtea Academiei, care ieri a fost neîncăpătoare. Unii intraseră, alţii aşteptau emoţionaţi să fie chemaţi pentru proba medicală. Păreri şi păreri. Feţe şi feţe.
Dilema: A fi sau a nu fi poliţist? Întrebarea noastră? - De ce? Mulţi veniţi, doar 754 aleşi. "Sunt făcut să fiu poliţist. Nu am emoţii. M-am pregătit. Am venit cu gândul să plec învingător. De ce am ales să mă înscriu la Academie? - Sincer. Pentru că ni se dă un s