Guvernul a luat in sfarsit o masura buna, este concluzia unanima a analistilor si a oamenilor de afaceri care spun ca eliminarea impozitului minim din toamna va ajuta mediul de afaceri sa se dezvolte. Ramane de vazut care din sutele de mii de patroni care si-au inchis firmele din cauza impozitului vor mai avea curaj sa faca ceva in Romania.
Din mai 2009, cand a fost introdus cu scopul de a reduce evaziunea fiscala, impozitul minim a adus la bugetul statului aproximativ 1,1 miliarde de lei, potrivit datelor oficiale, dar a pierdut cam de trei ori mai mult dupa ce 300.000 de firme s-au inchis si nu au mai platit taxe la stat.
Impozitul initial era inspirat din forfetarul unor tari europene, dar pana la intrarea in vigoare forma lui s-a modificat si a ajuns sa fie aplicat la fel in orice domeniu de activitate.
Forma finala prevedea plata a 2.200 de lei pe an (500 de euro), pentru firmele cu venituri totale de pana la 52.000 lei, si 43.000 lei (10.000 euro), pentru societatile cu venituri de peste 129 milioane lei. Problema a fost, insa, ca impozitul a fost aplicat la nivelul castigurilor pe care firmele le-au anuntat la 31 decembrie 2009 pentru perioada in care economia "duduia".
S-a discutat un impozit, s-a aplicat alt impozit
"Cand a fost discutia de introducere a impozitului forfetar am avut in vedere evaziunea fiscala foarte mare: comertul cu alcool, cu tutun, cu produse petroliere, in turism. Aici se preteaza impozitul forfetar si nu punerea unui impozit pe cifra de afaceri. (...)Era impozit forfetar pe domenii de activitate ceea ce e cu totul altceva decat impozit minim pe cifra de afaceri", ne-a explicat Constantin Nita, fost ministru pentru IMM-uri in guvernul PSD-PDL.
Constantin Nita, considerat "tatal forfetarului", declara imediat dupa intrarea in vigoare a noului impozit ca acesta ar pute