Tranşa din septembrie de la Fondul Monetar Internaţional depinde şi de îndeplinirea de către România a condiţionalităţilor privind arieratele, a declarat, ieri, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, fost ministru al Finanţelor Publice, citat de Agerpres.
Acesta a precizat că, fără un set puternic de măsuri care să conducă la o descreştere reală semnificativă a arieratelor, va fi complicat ca în revizuirea din septembrie să mai fie aprobată încă o asemenea derogare.
Tănăsescu şi-a exprimat speranţa că autorităţile "au înţeles perfect acest lucru şi că vor lua măsurile necesare pentru descreşterea arieratelor".
"Misiunea FMI care va sosi luni la Bucureşti va avea, după părerea mea, trei mari obiective de discuţie: finalizarea anului 2010, inclusiv rectificarea bugetară care urmează să fie analizată prin prisma noilor măsuri ce au fost aplicate de Guvernul României, discutarea bugetului pe 2011, cu caracteristicile principale, plecând de la nivelul fixat de la precedenta misiune de evaluare, şi anume un deficit fiscal de 4,4% din PIB pentru anul care urmează. Şi, în acest context, vor fi discutate atât efectele la nivelul întregului an 2011 ale măsurilor luate, cât şi propunerile pe care autorităţile române le vor face pentru politica fiscală", a spus reprezentantul României la FMI, care a mai precizat că "al treilea obiectiv care va fi abordat de misiunea FMI se va referi la politicile fiscale şi monetare, respectiv continuarea politicilor monetare prudente, a unei supravegheri viguroase a întregului sistem bancar, cum a fost şi până acum, precum şi asigurarea stabilităţii sistemului bancar în intervalul care urmează".
Actuala misiune, care este una de revizuire a îndeplinirii condiţionalităţilor actualului acord va pune bazele pentru construcţia principalilor indicatori pentru anul care urmează, a mai spus oficialul FMI.
Mări