Raportul Comisiei Europene privind justiţia din România prezentat, marţi, la Bruxelles arată că Bucureştiul a înregistrat doar "progrese limitate" în ceea ce priveşte eficientizarea sistemului judiciar şi a jurisprudenţei. "Aceasta reprezintă o slăbiciune fundamentală a sistemului judiciar românesc" se arată în raport. Nerezolvarea problemei ANI pune România în situaţia de a-şi încălca angajamentele asumate la aderare, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Raportul Comisiei Europene privind justiţia din România prezentat, marţi, la Bruxelles arată că Bucureştiul a înregistrat doar "progrese limitate" în ceea ce priveşte eficientizarea sistemului judiciar şi în ceea ce priveşte consecvenţa jurisprudenţei.
"Aceasta reprezintă o slăbiciune fundamentală a sistemului judiciar românesc" se arată în raport. Practic, documentul constată că în această zonă România trebuie să facă în continuare eforturi importante în implementarea recomandărilor din raportul precedent, din vara lui 2009.
Comisia Europeană remarcă însă că un progres important în reforma sistemului judiciar îl reprezintă adoptarea codurilor de procedură civilă şi penală şi cu publicarea unei strategii multianuale de dezvoltare a Justiţiei.
În document se recomandă clasei politice respectiv Parlamentului să continue acest gen de colaborare - ba chiar să-l extindă şi în alte domenii.
Raportul privind România indică deficienţe importante în eforturile României de a realiza progrese. România a dat dovada unui angajament politic insuficient de a sprijini procesul de reformă. Factorii de decizie din sistemul judiciar s-au arătat reticenţi în ceea ce priveşte cooperarea şi asumarea responsabilităţii în beneficiul reformei.
În plus, sunt necesare îmbunătăţiri în ceea ce priveşte responsabilizarea sistemului judiciar şi procedurile disciplinare. Comisia invită R