Vestea privind suspendarea acordării unor viitoare tranşe din împrumutul FMI-UE către guvernul ungar a afectat deopotrivă evoluţia forintului şi a pieţei de capital din Ungaria.
Moneda maghiară şi bursa de la Budapesta au scăzut puternic ieri dimineaţă, dar au mai recuperat o parte din pierderi pe parcursul zilei. Astfel, forintul a pierdut 2,8% în raport cu euro în deschiderea şedinţei de tranzacţionare, pentru ca apoi să-şi stabilizeze cursul la 289,7 forinţi pentru un euro, în scădere cu 2,5%. Forintul se află la minimul ultimelor şase săptămâni.
Ultimul declin de asemenea amploare al monedei naţionale maghiare a fost pe 7 iunie şi a fost cauzat de declaraţiile politicienilor locali, care au comparat situaţia Ungariei cu cea a Greciei.
Investitorii au reacţionat în consecinţă la aflarea veştii privind suspendarea acordului.
Randamentul obligaţiunilor de stat a sărit cu 20-25 de puncte de bază (0,20-0,25%) după deschiderea pieţelor. Nici bursa nu a rămas indiferentă.
Indicele maghiar de referinţă BUX a pierdut 3,16% în deschidere, până la 21.786,72 puncte, la jumătatea şedinţei de tranzacţionare declinul fiind de 2,4%.
La polul opus, celelalte burse europene au avut o zi "pe verde" ieri, înregistrând creştere în cea mai mare parte a cazurilor.
Problemele din Ungaria nu au avut un impact direct asupra celorlalte pieţe de capital de pe continent şi nici măcar asupra celor de la nivel regional.
Spre exemplu, indicele bursei britanice FTSE 100 a consemnat un avans de 0,34%, indicele german DAX de 0,45%, în timp ce referinţa din Franţa, CAC 40, a urcat cu 0,4%. Şi în Europa Centrală şi de Est pieţele de capital au avut o zi relativ bună, astfel că indicele bursei de la Varşovia, WIG 20, urcase ieri cu 0,13%, în timp ce indicele ceh PX a coborât cu doar 0,1%.
Pe de altă parte, monedele din Europa Centrală şi de Est au int