Aproape 190 de companii multinaţionale cu capital majoritar românesc vor fi înființate în următorii 15 ani, arată un studiu al PricewaterhouseCoopers (PwC). În plus, vor exista din ce în ce mai multe companii multinaţionale provenind din state precum Singapore, Malaysia şi Coreea de Sud.
Studiul PricewaterhouseCoopers arată că peisajul economiei globale se va schimba total în următorii 15 ani, pe măsură ce din ce în ce mai multe companii multinaţionale chineze şi indiene vor căuta să se extindă pe pieţele externe. În același timp, și statele europene, precum România sau Ungaria vor fi sediul a tot mai multe companii de talie mare, cu capital majoritat autohton.
Citeşte şi:
Firmele româneşti au migrat în Bulgaria pentru a scăpa de majorarea taxelor
Aproape 190 de companii multinaţionale cu capital majoritar românesc vor apărea pe piață. Astfel, România se va situa aproximativ la acelaşi nivel cu alte state din regiune: Ucraina (192 de companii multinaţionale noi în acelaşi interval) şi Ungaria (221). În schimb, cele mai multe companii multinaţionale noi în regiunea Europei Centrale şi de Est vor proveni din Rusia (930) şi din Polonia (287).
Multinaționalele chizene și indiene preiau puterea
Raportul mai arată că, în 15 ani, vor exista din ce în ce mai multe companii multinaţionale provenind din state precum Singapore, Malaysia şi Coreea de Sud. „Ne putem aştepta ca multe companii din zone emergente dinamice (India, China, Rusia, Asia de Sud-Est) să investească în România, pentru a obţine acces "low-cost" la piaţa Uniunii Europene”, a declarat Alexandru Lupea, Partener, Servicii de Audit, Liderul Grupului pentru Industria Energetică, Minieră şi Utilităţi din cadrul PricewaterhouseCoopers România. Firmele româneşti vor fi astfel supuse unei concurenţe sporite, întrucât multinaţionalele din ţările emergente reprezintă competitori