Cu excepţia Greciei şi a Luxemburgului, apărătorii români pot oferi consultanţă sau pot pleda în instanţele din toate celelalte state de pe Bătrânul Continent. Sursa: SHUTTERSTOCK
Avocaţii români pot pleda liber în majoritatea statelor europene, inclusiv în Portugalia - care a decis, la sfârşitul lunii trecute, să recunoască, prin lege, calificările obţinute de apărători în România.
Mai există încă două excepţii: Grecia şi Luxemburg, care refuză să transpună în legislaţia proprie directiva care obligă statele Uniunii Europene (UE) să recunoască reciproc profesia de avocat. Asta, deşi ar fi trebuit să îndeplinească această obligaţie încă de la 1 ianuarie 2007, când România a aderat la UE. Atunci, atât românii, cât şi bulgarii ar fi trebuit să primească dreptul de a profesa liber avocatura oriunde în Uniune.
La finele acelui an însă, 22 dintre cele 27 de state membre UE nu aveau legi naţionale prin care să le recunoască apărătorilor români şi bulgari dreptul de a profesa liber.
Chemate în judecată de Comisia Europeană
Ca atare, Comisia Europeană le-a chemat în faţa Curţii Europene de Justiţie. Motivul: "Nu au asigurat punerea în aplicare a actelor cu putere de lege şi actelor administrative necesare pentru a se conforma directivei Comisiei Europene", după cum au explicat re prezentanţii Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE) al guvernului.
Potrivit acestora, "12 cazuri au fost clasate în fază precontencioasă, în timp ce, pentru 10 dintre ele, a fost sesizată Curtea de Justiţie". Urmarea: cinci cazuri au fost radiate deoarece statele membre s-au conformat, iar cinci ţări au fost condamnate: Franţa, Luxemburg, Portugalia, Belgia şi Grecia".
Între timp, Franţa şi Belgia au adoptat şi ele legile naţionale necesare recunoaşterii specializării de avocat obţinută în România, urmate acum de Po