Examenul i-a pus la încercare pe mulţi elevi şi profesori. Primii au vrut cu orice preţ să copieze, cei din urmă, să-i „ajute“. În prezent, cinci dascăli sunt în arest şi cel puţin alţi zece, printre care și directori de licee, sunt cercetaţi penal.
Doi directori din Cluj acuzaţi de corupţie îşi pot lua adio de la catedre. Dacă în urmă cu câteva zile nu fuseseră încă identificaţi responsabilii pentru cele 42 de lucrări xeroxate la limba română, în prezent directorii a două licee din oraş sunt arestaţi preventiv. Totodată, Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj îi verifică pe membrii comisiei de Bacalaureat de la liceul unde au fost descoperite lucrările xeroxate.
Ioan Rus, directorul Grupului Şcolar „Alexandru Borza", este acuzat că ar fi primit 10.600 de euro de la elevi, iar Ioan Văidăhăzan, directorul adjunct al liceului „Edmond Nicolau", 400 de euro, bani în schimbul cărora ar fi tras la xerox lucrările la limba română. Pe lângă cei doi, preşedintele comisie de Bacalaureat, Ilie Cornoiu, este cercetat în libertate de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Cluj şi. De asemenea, în atenţia anchetatorilor se află directorii liceelor particulare „Didactica Nova", „Spiru Haret" şi „Horea, Cloşca şi Crişan". Cele mai multe lucrări xerocopiate au provenit de la elevii de la Liceul „Spiru Haret", respectiv 22.
În instanţă după 2-3 ani
Cazul care a marcat acest Bacalaureat rămâne cel de la liceul „Alexandru Vlahuţă" de la Podu Turcului din Bacău. Directorul Dumitru Ţopa, adjuncta Doina Antohi şi secretara Tatiana Moraru se ocupau cu „vânzarea" notelor de Bac, iar procurorii au găsit sume-record în şcoală şi în casele acuzaţilor: în total aproximativ 150.000 de lei.
S-a mai descoperit că la liceul băcăuan luaseră probele de competenţe şi persoane care nu se prezentaseră la examen, inclusiv un candidat care la momentul resp