Ziarul Financiar va răspunde săptămâna aceasta, în fiecare zi, la 10 întrebări primite de la cititori referitoare la asigurarea obligatorie a locuinţelor, valabilă din data de 15 iulie. Fiecare proprietar de locuinţă trebuie să plătească 10 sau 20 de euro pe an pentru această asigurare, în funcţie de materialele din care este construită casa. Trimiteţi întrebările dvs. la adresa zf24@zf.ro.
1. "Am achiziţionat un apartament prin programul Prima casă la care am o asigurare a locuinţei de 57 de euro pe an. Este necesar să îmi fac o altă asigurare sau aceasta va fi asimilată celei obligatorii?"
Da, este necesară asigurarea obligatorie. Legea asigurărilor obligatorii pentru locuinţe spune că şi cei care au deja o poliţă de asigurare facultativă trebuie să încheie o asigurare obligatorie. Acest lucru trebuie făcut în maximum 5 zile de la expirarea asigurării facultative. Cei care decid să reînnoiască poliţa facultativă trebuie să îi menţioneze asigurătorului că au şi o poliţă obligatorie, care acoperă o parte din valoarea casei, astfel încât să nu plătească de două ori pentru aceeaşi acoperire. Şi poliţa obligatorie este cesionată în favoarea băncii dacă locuinţa este achiziţionată prin credit ipotecar, la fel ca şi cea facultativă. Având în vedere faptul că asigurarea obligatorie nu acoperă valoarea reală a casei şi nici toate riscurile cerute de bancă, trebuie să reînnoiţi poliţa facultativă.
2. "De ce trebuie să închei şi o poliţă obligatorie dacă am deja un facultativă care acoperă aceleaşi riscuri: cutremur, alunecare de teren şi inundaţii?"
"Aceasta a fost decizia asigurătorilor în momentul în care a fost elaborată legea asigurărilor obligatorii. Nu vorbesc doar de cei 13 care fac parte din PAID, ci şi de alte companii din piaţa asigurărilor", afirmă Radu Popescu, consilier în cadrul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), com