Încântare și uimire. Au fost primele reacții a celor 100 de copii sinistrați din județele Botoșani și Suceava când au sosit în orașul de pe Crișul Repede. În această dimineață s-a dat oficial startul celor zece zile pline de dictracție, concursuri și excursii organizate de Prefectura Bihor.
Vizibil afectații de dezastrul lăsat în urmă de inundații, elevii moldoveni nu au uitat, totuși, să zâmbească. Gabriela Seucaliuc și Bianca Cremene sunt doar două din miile de suflete afectate de inundațiile din Moldova. „Primul lucru la care m-am gândit, când am văzut apa, a fost că vom rămâne pe drumuri. A fost greu și încă ne este, dar cel mai mult mă bucur că am scăpat cu viață, atât eu, cât și familia mea", a mărturisit în această dimineață Gabriela. Tânăra în vârstă de 14 ani este elevă în clasa a VIII-a și locuiește împreună cu părinții și bunicii în satul Cândești din Botoșani. „Am observat că pericolele pot apărea în orice clipă și pot distruge tot în calea lor. Inundațiile au afectat mulți oameni, dar încet, încet sperăm să se revenim", a mai spus adolescenta.
Au suferit un șoc
Bianca Cremene, o altă tânără de 12 ani, din Botoșani, încearcă să profite de fiecare clipă pe care o va petrece în Bihor. „Am fost înfricoșată când am văzut că vine apa și noi eram neputincioși. Casa noastră a fost inundată și trebuia zilnic să scoatem apa afară. Nu mi-aș fi dorit să văd și să trăiesc asemenea momente", a mărturisit emoționată Bianca. La fel ca Gabriela, tânăra încearcă să depășească momentele urâte. „Oamenii ne-au ajutat foarte mult și au fost alături de sinistrați. Sper că la întoarcerea acasă, lucrurile să se schimbe în bine și să ne refacem viețile", a mai spun adolescenta. Cu toate că a trecut printr-o experiență marcantă, tânăra are în continuare poftă de viață și spune că nu va renunța la pasiunea ei: muzica. „Șocul a fost mare și pentru adulți. Va fi dif