Netransparenţa Guvernului în procesul legislativ i-a nemulţumit chiar şi pe reprezentanţii acestuia în teritoriu, unul dintre prefecţi afirmând în această săptămână, în cadrul unei videoconferinţe la care a participat şi premierul Emil Boc, că nu cunoaşte proiectele de lege înainte ca acestea să fie adoptate în şedinţa de guvern.
În acest moment, deşi teoretic toată legislaţia care urmează să fie adoptată trebuie publicată pe site-ul instituţiei iniţiatoare cu cel puţin 30 de zile înainte, lipsa de organizare eficientă a Guvernului face ca proiectele să nu fie cunoscute.
Astfel, există trei instituţii implicate în procesul de adoptare a unui proiect de lege: Secretariatul General al Guvernului (SGG), care ar trebui să publice pe site proiectele care urmează să fie discutate, Guvernul, care anunţă şedinţele fără să le pună la dispoziţie celor implicaţi proiectele necesare, şi ministerele, care de multe ori uită să publice pe site-urile lor proiectele de lege aflate în dezbatere.
Prefectul de Hunedoara, Attila Dezsi, i-a recomandat primului-ministru să-şi anunţe reprezentanţii din teritoriu cu privire la modificările legislative şi la motivaţia pentru care se adoptă sau se schimbă legi înainte ca şedinţele Executivului să aibă loc, pentru a şti ce explicaţii să dea atunci când este întrebat.
"Nu am spus-o ca un reproş, ci ca o propunere de optimizare şi eficientizare a procedurilor. Trebuie să dau telefoane la ministere de fiecare dată, în loc să îmi vină informaţia completă, pentru a o putea da mai departe într-o formă coerentă. Propunerea mea vine din dorinţa de a putea avea o comunicare corectă cu cetăţenii prin intermediul mass-media locale şi naţionale", susţine Dezsi.
În replică, premierul Emil Boc l-a trimis la Ministerul Administraţiei şi Internelor, în loc să delege aceste atribuţii către SGG, o instituţie care are rolul de "a asi