Insectele s-au înmulţit peste măsură din cauza ploilor abundente, dar Primăria a tăiat din fondul pentru insecticid. Cei mai afectaţi sunt ieşenii care locuiesc în preajma râurilor, a lacurilor sau a mlaştinilor de pe raza oraşului.
Dacă în timpul zilei ieşenii riscă să ajungă la Urgenţe din cauza temperaturilor caniculare, o ieşire în aer liber după apusul soarelui este un chin din cauza ţânţarilor, care s-au înmulţit peste măsură în ultima perioadă. Specialiştii susţin că „explozia“ de insecte este cauzată de precipitaţiile abundente care s-au abătut în ultimele luni peste capitala Moldovei.
„Până şi meteorologii de la Bucureşti au recunoscut că asemenea ploi n-au mai fost pe la noi în ultimii 30 de ani. Este firesc aşadar ca şi dezvoltarea ţânţarilor să fie mult sporită faţă de anii precedenţi“, a explicat unul din specialiştii Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Iaşi. Micile insecte se înmulţesc în special în preajma apei. Astfel, în Iaşi zone „fierbinţi“ pot fi considerate cele de pe cursul Bahluiului sau al Nicolinei, lacul Ciric.
Insecticidul costă mult
„Nu contează dacă te mişti sau stai pe loc, dacă eşti îmbrăcat cu haine lungi sau cu mânecă scurtă. Deja mi-au acoperit mâinile şi picioarele de înţepături. Îmi vine să nu mai ies deloc din casă“, a declarat Mihai, un student care locuieşte în cartierul Mircea cel Bătrân. Conform procedurilor, ţânţarii pot fi stârpiţi cu două tipuri de insecticid, unul pentru adulţi şi altul pentru larve. „Aceste produse nu sunt deloc ieftine. Pentru o zonă de la 5 la 10 metri pătraţi este nevoie de o doză care costă 5 lei“, a spus specialistul DSV Iaşi.
Tocmai în anul în care dezvoltarea ţânţarilor a atins cote alarmante, echipele de dezinsecţie abia dacă mai intră prin cartierele Iaşiului. „Facem ce putem în condiţiile date. Dacă anul trecut am avut un milion de lei pentru dezins