Afganistan, considerată cea mai coruptă ţară din lume, reuneşte reprezentanţi din 60 de ţări donatoare de fonduri într-una din cele mai importante conferinţe organizată vreodată la Kabul. Conferinta îşi propune să stabilească modul în care pot fi folosiţi banii donatorilor astfel încât Afganistanul să devină o ţară stabilă, sigură şi democratică. O misiunea dificilă, remarcă Matei Vişniec (audio.)
La Kabul are loc marţi o importantă conferinţă internaţională pe tema Afganistanului cu participarea a 60 de ţări donatoare de fonduri.
Este o conferinţă considerată drept cea mai mare întîlnire internaţională organizată vreodată în capitala afgană. Sunt asteptaţi peste 70 de reprezentanţi internationali, printre care în jur de 40 de miniştri de externe.
Nu lipsesc bineînteles ministrul de externe francez Bernard Kouchner şi şeful diplomaţiei americane, doamna Hilary Clinton. Reuniunea este prezidată de preşedintele afgan Hamid Karzai şi de secretarul general al Oragnizatiei Natiunilor Unite, Ban Ki-moon. România este reprezentată de ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi.
Despre ce se va vorbi deci la această conferinţă, oragnizată, citez aici un comentator american "într-una din ţările cele mai corupte din lume"? Se va vorbi despre strategie, despre ceea ce ar trebui fàcut ca Afganistanul sà devinà o tarà stabilà, sigurà si democraticà.
Se va discuta despre cum ar trebui folositi cît mai bine banii donatorilor în vederea atingerii acestor obiective. Conferinta îşi propune să demonstreze lumii că guvernul afgan este hotàrît sà traducà aceste obiective în practicà. Concret, printre altele, occidentalii si guvernul afgan au conceput un plan de reconciliere internà. Rebelii dispusi sà depunà armele vor beneficia de programe de reintegrare socialà si de diverse ajutoare economice.
Acestor talibani dispusi sà coopereze pentru reinstaura