Raportul privind progresele realizate de Bulgaria în justiţie constată un puternic dinamism pentru reformă, comparativ cu raportul din vara lui 2009. Comisia Europeană remarcă în cazul Bulgariei tocmai voinţa politică de a realiza cu succes reforma sistemului judiciar în timp ce în cazul României se constată absenţa ei.
Raportul privind progresele realizate de Bulgaria în justiţie constată un puternic dinamism pentru reformă, comparativ cu raportul din vara lui 2009.
Comisia Europeană remarcă în cazul Bulgariei tocmai voinţa politică de a realiza cu succes reforma sistemului judiciar în timp ce în cazul României se constată absenţa ei.
Documentul notează că Bulgaria a adus îmbunătăţiri ale procedurilor penale şi a înregistrat mai multe dosare trimise în instanţă pentru cazurile legate de corupţie la nivel înalt şi de criminalitate organizată.
O problemă comună a celor două ţări rămâne numărul mic de dosare soluţionate în instanţă.
Autorităţile de la Sofia sunt îndemnate să aducă îmbunătăţiri practicii profesionale în cadrul poliţiei, organelor de urmărire penală şi instanţelor, iar pentru aceasta va fi necesară asistenţă externă.
Sistemul judiciar trebuie să ia mai des iniţiative şi să demonstreze un simţ de responsabilitate mai puternic. Fondurile publice trebuie protejate mai bine împotriva fraudei şi a conflictelor de interese.
Noua strategie de reformă judiciară a Bulgariei, aprobată de Guvern la 23 iunie, demonstrează voinţa politică de realizare a unei reforme profunde a sistemului judiciar. În cadrul acestei strategii, actualele deficienţe care ar trebui soluţionate de Bulgaria sunt considerate priorităţi naţionale şi sunt abordate printr-o acţiune comună la nivel politic, la nivelul sistemului judiciar şi la nivelul societăţii bulgare.
Imediat după publicarea raportului, premierul bulgar, Boiko Borisov, a anunţat c