Partea română nu poate accepta o astfel de "exagerare" şi doreşte revenirea la o "abordare echilibrată" a spus şeful statului care a adaugat că nu este de acord ca în raport să fie incluse domenii colaterale ca achiziţiile publice. Raportul este, pe fond, un document care face aprecieri corecte cu privire la realităţile tehnice, dar care este "debalansat în privinţa unor aprecieri politice" spune presedintele Traian Băsescu.
Partea română nu poate accepta o astfel de "exagerare" şi doreşte revenirea la o "abordare echilibrată" a spus şeful statului care a adaugat că nu este de acord ca în raport să fie incluse domenii colaterale ca achiziţiile publice
Raportul este, pe fond, un document care face aprecieri corecte cu privire la realităţile tehnice, dar care este "debalansat în privinţa unor aprecieri politice" spune presedintele Traian Băsescu.
Documentul publicat marţi de Comisia Europeana critică România ca a înregistrat doar "progrese limitate" în ceea ce priveşte eficientizarea sistemului judiciar şi a jurisprudenţei.
În raportul Comisiei Europene cu privire la justitia din Romania , Bruxelles-ul "invită" România să ia o serie de măsuri imediate în lupta împotriva corupţiei, menţionând explicit corectarea Legii ANI, monitorizarea sancţiunilor aplicate în cazurile de corupţie la nivel înalt şi instaurarea transparenţei depline în domeniul achiziţiilor publice.
CE arată că, în pofida unor progrese în anumite domenii, există importante neajunsuri în eforturile României de a înregistra progrese, că angajamentul politic este insuficient, iar amendamentele la Legea ANI reprezintă un serios pas înapoi.
Comisia recomandă României revizuirea competenţelor instantei supreme şi creşterea rolului Institutului Naţional al Magistraturii. De asemenea, Comisia precizează că va publica un nou raport privind justiţia din România în vara anului 20