* O companie din Dobrogea vrea să-şi transforme plantaţia experimentală de kiwi în scop comercial şi să vândă fructe, sucuri şi conserve pe piaţa internă
* În timp ce alte producţii tradiţionale au fost decimate de ploi, culturile de kiwi sunt rezistente şi nu necesită tratamente fito-sanitare
Tot mai mulţi producători agricoli au început să cultive culturi exotice, experimental, pe fondul încălzirii climatice din ultimii ani.
Unii dintre ei se gândesc, foarte serios, să înceapă şi producţia de plante exotice în scop comercial şi visează, pe termen mediu şi lung, să dea lovitura şi să înfiinţeze unităţi de procesare cu care să fabrice sucuri şi conserve.
Un exemplu în acest sens este SC "Ostrovit" SA, companie care, din 1995, a înfiinţat, în scop experimental, o plantaţie cu kiwi pe meleagurile dobrogene. Compania deţine o suprafaţă cultivată cu kiwi de două hectare şi a obţinut, până în prezent, o producţie de 2 tone la hectar.
"Pe viitor este posibil, dacă s-ar investi în această afacere cu kiwi, să putem produce fructe pentru comercializarea pe piaţa internă şi, de ce nu, fructe de kiwi pentru procesare, în vederea obţinerii de sucuri şi alte conserve", ne-a declarat Lucian Stoian, inginer în cadrul companiei. Lucian Stoian a precizat că, până în prezent, societatea nu a început să comercializeze kiwi pe piaţa internă.
* Planuri de viitor: sucuri şi conserve
Inginerul Lucian Stoian a menţionat că "Ostrovit" SA va încerca, pe viitor, să-şi crească suprafaţa cultivată cu kiwi şi să-şi optimizeze producţia: "Pe viitor se va încerca să se mărească suprafaţa cultivată cu kiwi. La densitate normală pe un hectar cultivat se pot obţine până la 12 tone de fructe".
Un avantaj al acestor culturi este, spune Stoian, faptul că plantaţia se întreţine uşor, iar costurile de producţie nu sunt mari. "Culturile sunt rezistente l