Chiriaşi la partid
În plină criză, Senatul a cerut suplimetarea bugetului, susţinând că nu mai poate funcţiona până la finele anului cu actualele sume. Motive ar fi, dacă ţinem cont de faptul că aleşii îşi finanţează sediile de partid din banii parlamentului. Evenimentul zilei a demonstrat existenţa unei adevărate reţele prin care chiriile şi întreţinerea sediilor centrale sau din teritoriu ale partidelor sunt plătite din bani publici sub paravanul deconturilor pentru birourile parlamantare. Calculele arată că, în ultimul an şi jumătate, senatorii au luat peste 1.700.000 de lei bani de chirie sau de întreţinere pentru propriile birouri, deschise de fapt în sediile partidelor. Suma depăşeşte de trei ori necesarul de 450.000 de lei pe care Senatul îl cere acum la rectificarea bugetară de la Ministerul Finanţelor. Fiecare senator are dreptul la aproximativ 10.000 de lei lunar pentru cheltuielile cu birourile, dar 24 dintre aceştia şi-au plasat birourile în sediul propriilor partide.
PDL se află în fruntea listei nu doar prin numărul de senatori 14 -, ci şi prin numele de rezonanţă care aplică metoda. Vasile Blaga, de exemplu, îşi are biroul senatorial chiar în sediul PDL din Modrogan 22 şi se află în topul deconturilor chiriei, cu 17.615 lei, şi al întreţinerii, cu 17.448 lei. Este urmat de Radu Berceanu, care şi-a instalat biroul parlamentar în sediul PDL Dolj, filială pe care o conduce, şi pentru care şi-a tras 80.134 de lei pentru întreţinere şi 7.344 de lei chirie.
Nici PSD nu s-a sfiit să aplice tehnica. Mircea Geoană are biroul în sediul PSD Dolj, pentru care a plătit din banii Senatului o chirie de 2.623 de lei şi o întreţinere de 64.234 de lei. Geoană este urmat de Ion Toma, şeful grupului parlamentar, Vasile Ion, şef la Buzău, Gheorghe Pop, cu biroul la PSD Sălaj, şi de mulţi alţi colegi. Liderul PNL, Crin Antonescu, nu s-a mulţumit doar