Surse din piaţa bancară au declarat că discuţiile cu uşile închise de la Banca Naţională (BNR) de luni seară nu s-au axat pe reducerea expunerilor pe România ale băncilor cu capital străin, însă întâlnirea de la Bruxelles de joi cu reprezentanţii FMI ar putea furniza unele surprize, informează NewsIn. Reprezentanţii celor mai mari nouă bănci locale cuprinse în Acordul de la Viena, dar şi ai unor instituţii cu active nete mai mici, s-au întâlnit luni seară la Banca Naţională la invitaţia guvernatorului Mugur Isărescu. Discuţiile s-au axat pe starea economiei, dar şi a unor indicatori bancari, în prezenţa ministrului Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu. "Nu a fost vorba de intenţia vreunei bănci de a-şi diminua expunerile pe România", a declarat un bancher. Conform aceleiaşi surse, însă, dacă vreuna din băncile-mamă va decide la Bruxelles să-şi diminueze expunerile pe România, "va face public ulterior" acest lucru.
Potrivit altei surse prezente la întâlnire, nicio bancă nu a adus în discuţie micşorarea expunerilor. "Mă îndoiesc că şi-ar diminua cineva expunerile. Dacă eşti aici, în România, eşti aici ca să faci bani, nu?," a declarat sursa citată.
Joi, 22 iulie, primele nouă bănci din piaţă după valoarea activelor nete, semnatare ale Acordului de la Viena, se vor întâlni la Bruxelles cu oficiali ai Comisiei Europene şi ai FMI. Din partea BNR va participa la discuţii vice-guvernatorul Cristian Popa, au mai spus sursele citate. Întâlnirea de la Bruxelles precede cu patru zile sosirea în Bucureşti a misiunii FMI, pentru a cincea revizie a acordului stand-by, necesară acordării celei de-a şasea tranşe din acord, în valoare de aproximativ 900 mil. euro.
Acordul de la Viena, semnat în 2009 de principalele nouă bănci cu expunere semnificativă pe piaţa locală (Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit,