Oamenii aruncă gunoaiele de-a valma, deşi majoritatea ştiu că hârtia, plasticul şi celelalte deşeuri se colectează separat. Nimeni nu a fost amendat până acum, deşi toată lumea ignoră legea. Edilii spun că-i mai lasă pe vasluieni să se obişnuiască cu pubelele.
Locuitorii continuă să-şi arunce gunoaiele la întâmplare, cu toate căîn Vaslui există 25 de pubele ecologice, amplasate în 15 puncte de colectare selectivă. Aşa a procedat ieri şi Doina Ionescu, care şi-a golit dezinvoltă găleata cu resturi menajere în containerul destinat deşeurilor din plastic.
Explicaţia ei e simplă. „Aşa am văzut că fac şi vecinii mei. Până acum am respectat ceea ce scria pe plăcuţele astea, dar, dacă am văzut că ceilalţi nu respectă, am decis să-l arunc şi eu la întâmplare. Să arunce toată lumea gunoiul aşa cum scrie pe aceste plăcuţe şi atunci voi face şi eu la fel“, s-a scuzat Doina Ionescu.
Alţi vasluieni, care respectă inscripţiile, sunt iritaţi de lipsa de civilizaţie a concitadinilor. „Plăcuţele astea sunt puse de mai bine de doi ani. Totul ţine de educaţie şi de bun simţ. Să nu mai zic că, în alte zone, am văzut oameni care aruncau gunoiul de la etaj. Se poate spune că şi lenea este un factor de decizie“, a subliniat Irina Ştraub.
Amenda maximă ajunge la 1.000 de lei
Societatea Goscom, cea care îşi doreşte să vadă gunoaiele puse „pe căprării“, spune că doar firmele se mai obosesc să-şi sorteze deşeurile.
„Vasluienii încă nu s-au obişnuit cu aceste puncte de colectare, pentru ei fenomenul reprezintă încă o noutate“, spune Cătălin Bîrleanu, directorul Goscom, care recunoaşte că toate campaniile de informare a populaţiei desfăşurate până acum au rămas fără rezultat.
Şeful salubrităţii spune că n-a amendat pe nimeni, dar promite s-o facă. Sancţiunile variază între 50 şi 1.000 de lei. „Dacă situaţia va continua, cu s