Teoretic, până în 2012, toţi românii vor avea un card naţional de sănătate, care va conţine iar toate informaţiile privind calitatea de asigurat, dar şi date medicale precum grupa de sânge sau predispoziţia la alergii. Cel puţin aşa declară oficialii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). „Cardul naţional va conţine pe lângă numele şi prenumele asiguratului un număr de identificare, altul decât codul numeric personal. În plus, cardul va avea cip pe care vor fi trecute şi alte date medicale cum ar fi grupa de sânge, dacă respectiva persoană este alergică, sau dacă ia medicamente anticoagulante”, a spus directorul CNAS, Dorin Ionescu.
Licitaţia propriu-zisă, pentru implementarea sistemului, începe în toamnă, mai spun oficialii CNAS. Datele personale vor fi luate de la evidenţa populaţiei, iar cele medicale de la doctori. Românii îşi vor lua cardul medical de la casele de asigurări, posibil contra unei sume modice. Distribuirea cardurilor ar putea dura între 12 şi 18 luni. Identificarea pacientului se va face pe baza amprentei digitale, iar pe card va exista un device, urmând ca pacientul să se autentifice cu amprenta. Dacă asiguratul este reticent, atunci va putea folosi şi un cod PIN.
Pentru început va fi realizată fişa electronică a pacientului. Implementarea cardului naţional va fi încheiată în toamna lui 2011. Teoretic, până în 2012, toţi românii vor avea un card naţional de sănătate, care va conţine iar toate informaţiile privind calitatea de asigurat, dar şi date medicale precum grupa de sânge sau predispoziţia la alergii. Cel puţin aşa declară oficialii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). „Cardul naţional va conţine pe lângă numele şi prenumele asiguratului un număr de identificare, altul decât codul numeric personal. În plus, cardul va avea cip pe care vor fi trecute şi alte date medicale cum ar fi grupa de sânge, dacă respec