Agenţia de evaluare financiară Fitch anticipează depăşirea ţintei de deficit bugetar agreată cu FMI cu mai mult de jumătate de punct procentual şi o scădere a economiei cu 1% în acest an, însă consideră că riscurile actuale nu pun în pericol ratingul României.
"Economia va scădea cu 1% în acest an, iar deficitul bugetar ar putea să ajungă la 7,5% din PIB. Guvernul va trebui să continue reformele şi agenda de consolidare pentru a îndeplini ţintele fiscale ale FMI. Măsurile au fost ambiţioase, dar nu au închis încă gap-ul fiscal. Vom urmări dacă măsurile legislative vor fi adoptate cu succes", a declarat pentru ZF Douglas Renwick, director asociat al Fitch EMEA Sovereigns.
Ministerul Finanţelor a reuşit până acum să ţină sub control deficitul bugetar, însă cu preţul amânării cheltuielilor pentru sectorul privat şi al diminuării investiţiilor. În ultimele luni, deficitul a urcat cu paşi lunari de până la un miliard de euro. La sfârşitul lunii mai deficitul bugetar a ajuns la 3,1% din PIB, iar Finanţele s-au încadrat în ţinta de deficit bugetar negociată cu FMI pentru primul semestru, potrivit oficialilor din minister.
În opinia reprezentantului Fitch, viteza cu care guvernul a răspuns la decizia Curţii Constituţionale a fost "încurajatoare". În luna iunie Curtea Constituţională a respins propunerea Guvernului privind reducerea pensiilor cu 15%, iar ulterior Executivul a decis majorarea TVA de la 19% la 24% pentru a se putea încadra în ţinta de deficit bugetar agreată cu FMI.
"Sistemul de pensii are nevoie de reformare, iar majorarea TVA va avea un efect negativ asupra creşterii economice şi inflaţiei. Oricum, credem că răspunsul autorităţilor a fost adecvat, având în vedere urgenţa reducerii solicitate a deficitului bugetar şi importanţa menţinerii acordului cu FMI", a afirmat Renwick.
În ceea ce priveşte situaţia din sectorul bancar, repre