Anual, aproximativ 100 de persoane, care vor să îşi încheie conturile cu viaţa, ajung să fie internate pentru tratament în Spitalul de Psihiatrie Săpunari.
La Spitalul Judeţean Călăraşi s-a înfiinţat de puţin timp şi o secţie cu specialitatea psihiatrie. Aici, însă mai sunt de rezolvat o serie de chestiuni cum ar fi: medicaţia pentru pacienţii cu boli nervoase, dar şi efectuarea gărzilor de către personalul medical. Licitaţia de achiziţionarea a medicamentelor specifice bolilor nervoase nu s-a organizat încă, iar asigurărea gărzilor în weekend cu medici de specialitate este încă deficitară. „Pentru cazurile grave se impune ca internarea pacienţilor să se facă într-o clinică sau spital unde li se poate asigura tratament şi supraveghere de specialitate“, a declarat Alina Negrea, medic psihiatru, la Compartimentul de Psihiatrie din cadrul Spitalului Judeţean Călăraşi.
Un spital pentru 614.000 de oameni
Singura unitate medicală cu profil psihiatrie din zonă, Spitalul Săpunari are capacitatea de a deservi populaţia judeţelor Călăraşi şi Ialomiţa, adică vreo 614.138 locuitori. Capacitatea spitalului este de doar 170 de locuri, cinci medici de specialitate care asigură gărzile în spital şi în jur 100 de pacienţi cronici şi acuţi aflaţi în tratament. Spitalul de Psihiatrie Săpunari este una dintre instituţiile medicale de tradiţie care funcţionează de peste 40 de ani, actualamente fiind trecut sub tutela Consiliului Judeţean Călăraşi. De-a lungul celor 4 decenii de funcţionare acestuia i-au fost aduse o serie de transformări şi modernizări, ţinând pasul cu noile descoperiri în domeniul medical.
Sărăcia şi alcoolul, cauze majore
Aici ajung, de obicei, persoanele care atentează la propria lor viaţă, adică cei care au tentative de suicid. Într-un an, la Spitalul de Psihiatrie din Săpunari sunt internaţi pentru tratament peste 100 de persoane car