Guvernul a decis că un singur agent este suficient pentru a veghea liniştea a o mie de locuitori. O decizie venită de curând de la Guvern anunţă disponiblizări în masă în rândul acestei categorii de angajaţi bugetari.
Până pe 16 august, Primăria Buzău trebuie să aprobe noile organigrame. Cei mai afectaţi de deciziile luate la nivel central sunt agenţii comunitari. Peste 300 de poliţişti din subordinea acestei instituţii vor fi nevoiţi să-şi pregătească dosarele de şomaj sau să îşi caute un alt loc de muncă, până luna viitoare.
„Conform deciziei primite la nivelul Prefecturii buzoiene, trebuie să rămână 132 de poliţişti comunitari. Până pe 16 august, se vor trimite avizele, după care în termen de 30 de zile vor trebui aplicate", ne-a declarat Roxana Robu, purtător de cuvânt al Prefecturii Buzău.
În prezent, la Poliţia Comunitară buzoiană sunt angajaţi 465 de agenţi, iar după aplicarea deciziei de concediere, ar trebui să plece 333 de poliţişti. Drept urmare, după disponibilizare, doar un singur poliţist va mai veghea liniştea şi siguranţa a o mie de locuitori.
Primăria are soluţii
Chiar dacă, iniţial, reprezentanţii Primăriei anunţaseră că nici un salariat din subordinea instituţiei nu va fi concediat, planurile acestora au fost date peste cap după primirea deciziei de la Bucureşti. Edilii caută totuşi soluţii pentru a-i ajuta pe comunitari. „Soluţii se vor găsi, chiar dacă nimeni nu s-a gândit că vor rămâne fără pază şcoli şi alte instituţii ale statului, la care sunt 280 de posturi neacoperite. Ne gândim la externalizarea serviciului şi astfel Poliţia Comunitară ar putea deveni o firmă de sine stătătoare", ne-a spus Fănică Bârlă, viceprimarul Buzăului.
Noua societate, la care ar urma să lucreze poliţiştii comunitari, s-ar autofinanţa prin contracte încheiate cu şcoli sau alte instituţii. Astfel ar exista posibili