După căderi abrupte anul trecut, cele două ţări au revenit spectaculos în prima jumătate din 2010.
Condiţia pentru o revenire economică rapidă este menţinerea consumului populaţiei, posibilă în lipsa creditării ieftine.
Rusia: resurse mai scumpe
Economia Rusiei a crescut cu 4,2% în prima jumătate a acestui an, în timp ce în iunie avansul Produsului Intern Brut s-a situat la 4,9%, a declarat, luni, ministrul Dezvoltării Economice, Elvira Nabiullina, citat de RIA Novosti. Economia Rusiei a înregistrat o contracţie a PIB de 8,7% în 2009, iar pentru anul în curs autorităţile speră la o creştere a PIB de 3,1%. Principalul motor al economiei ruse a fost scumpirea petrolului şi a mineralelor, care la rândul său a permis guvernului să angajeze cheltuieli mai mari. Totuşi, şi ruşii au anunţat programe de austeritate: unul dintre ele vizează reducerea cu 20% a aparatuui funcţionăresc, care ajunge acum la 870 de mii de oameni.
Turcia: s-a menţinut consumul
O evoluţie similară a raportat Turcia, care a anunţat la sfârşitul lunii trecute o creştere economică de 11,7% în trimestrul I, a doua cea mai mare din lume după China, unde economia a crescut cu 11,9%. În 2009, Produsul Intern Brut scăzuse cu 4,7%, dar cea mai mare parte a scăderii fusese în primul trimestru, 14,7%, ceea ce face ca o parte din spectaculozitatea creşterii să fie de fapt doar un efect de bază. Totuşi, revenirea a fost peste aşteptări, iar oficialii turci aşteaptă acum o creştere economică de 8% pentru tot anul 2010. În Turcia, creşterea a fost ajutată de evoluţia pozitivă din industrie şi de creşterea exporturilor. Însă comparativ cu România, care a raportat reveniri similare, Turcia nu a consemnat o scădere a consumului intern.
România: îndatorare prea mare
Şi Rusia, şi Turcia se poziţionează ca economii emergente, au rate ale inflaţiei încă ridicate, dar care nu depăşesc 1