Contribuţiile la sistemul de pensii şi asigurări de sănătate de stat din România sunt mai mari faţă de media europeană, însă banii nu ajung pentru acoperi necesarul de finanţare. Situaţia s-ar putea remedia dacă populaţia ar investi în sistemele private de asigurări şi pensii. Sursa: Rompres
În România, nivelul CAS este de 43%, în vreme ce media europeană se plasează la 39%. Economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, spune că în celelalte state europene diferenţa dintre fondurile colectate şi necesarul de finanţare este acoperit prin servicii de pensii şi sănătate oferite în sistem privat.
"Deşi nivelul CAS, de 43%, este mai mare în România decât media europeană, de circa 39%, banii colectaţi de stat nu ajung pentru pensii, pentru sănătateSoluţia responsabilă este ca fiecare să-şi asume răspunderea individuală pentru viitorul său şi să suplimenteze prestaţiile insuficiente oferite de stat, cu investiţii în sisteme alternative, private, de pensii şi sănătate", a declarat Valentin Lazea, în cadrul unei conferinţe de presă, notează Agerpres. Oficialul BNR a precizat că declaraţi a fost făcută în nume propriu, fără să implice banca centrală.
Românii nu trebuie "să aştepte salvarea din exterior", indiferent că este vorba despre Guvern, FMI sau Uniunea Europeană, ci trebuie să se maturizeze şi să se responsabilizeze, a mai precizat Lazea.
Fondurile de pensii, performante pe timp de criză
Administratorii fondurilor de pensii consideră că statul ar trebui să majoreze contribuţia către sistemul de pensii obligatorii administrate privat, pentru a face funcţional "cel mai dezechilibrat sistem de pensii din Europa", apreciază Mihai Bobocea, secretarul general al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Contribuţiile virate către Pilonul II, al pensiilor private obligatorii, sunt printre ce