Economistul şi scriitorul Eugen Ovidiu Chirovici a discutat la videochatul "Adevărul" despre situaţia economică în care se găseşte România în prezent.
Ovidiu Chirovici a vorbit despre criza financiară în care ne aflăm, despre măsurile de austeritate impuse şi de asemenea despre soluţiile pe care Guvernul Boc ar trebui sau ar fi trebuit să le adopte.
Despre utilitatea acordului cu FMI
La începutul anului 2009, când aceste măsuri erau doar intenţii duceau la crearea unui gol monetar. La acel moment, împrumutul de la FMI era alternativa cea mai bună.
Banii, oricum, nu ne-au ajuns şi guvernul s-a împrumutat cu sume enorme de la bănci.
Providerii de prognoze la nivel internaţional spuneau că Romania va avea o creştere de 4 %. Ei estimau o creştere şi la începutul acestui an. Nu a fost aşa. Una din tarele moştenite de la regimul comunist este supradimesnionarea domeniului public şi alimentarea clientelei politice.
Atenţia este îndreptată spre guvern, se cere un guvern credibil. Oamenii potriviţi, la locul potrivit. Politicienii nu sunt neapărat nişte oameni slab pregătiţi. Problema constă în incapacitatea de a opri politicul la nivel de portar. Să fie competent. Mă refer la abilităţile administrative. Incapacitatea de a forma o pepiniera de oameni. Să am oameni buni.
Clientela în funcţii de decizie
Termenul de clientelă trebuie nuanţat. Se poate vorbi despre clientelă e când omul nu are nicio treabă cu domeniul în care este pus.
Cititor: Un român cheltuie circa 40% din venituri pe mâncare. Cum va supravieţui el creşterii TVA-ului?
Comercianţii profită de această conjunctură, de creşterea TVA-ului. Tragedia în sine este că 40 % din veniturile românilor se duc pe mâncare. La nivelul populaţiei, nu este o ţară din Europa , ci o ţară din Africa. Asta nu s-a rezolvat în ultimii 20 de ani.
Suntem împroşcaţi zilnic